A megtakarítás érdekli leginkább a diákokat

|

Költs okosan suliprogram
OVB Költs okosan suliprogram

Olvasási idő: kb. 3 perc

  • Hogyan zártuk a 2023/24-es tanévet?
  • Mi érdekelte leginkább a fiatalokat?
  • A program során szerzett tapasztalatok
  • Jövőbeni terveink

Júniusban nem csak az iskolai évnek lett vége, de az OVB Költs okosan! 2023/2024-es tanévi programjának is. A márciusi alkalmak tapasztalataira építve május – júniusban országszerte sok iskolában tartottak tanácsadó kollégáink 7. és 8. osztályos gyerekeknek pénzügyi tudatosságról szóló előadást. A program során 40 iskolában jártak tanácsadóink, 124 osztályban, 2750 diáknak tartottak rendhagyó tanórát a pénzről, a megtakarítások fontosságáról, bankokról, hitelekről és a biztosításokról.

Az interaktív előadások alkalmával a sokféle pénzügyi téma közül a fiatalokat az érdekelte igazán, hogy hogyan tudnának a céljaik elérése érdekében megtakarítani, spórolni. Az pedig nagyon meglepte őket, hogy mekkora különbség van abban, ha saját megtakarításból, illetve, ha egy hitelből valósítanak meg egy vásárlást, legyen az egy telefon vagy akár az első autó. Azt, hogy ezek a témák mennyire jelen vannak a mindennapjaikban, az is mutatja, hogy az előadások során a diákok végig figyeltek, bekapcsolódtak, érdeklődőek voltak, kérdeztek még pénteken a hatodik órában is.

Tanácsadóink szerint, ha a gyerekek nyelvén, játékosan tálalva foglalkozunk ezekkel a témákkal, kivétel nélkül mindenki nagyon érdeklődő és együttműködő. Ez pedig számukra is fontos élmény volt. Beszámolóik alapján jó érzés volt részese lenni valami saját magukon túlmutató kezdeményezésnek, és remélik, hogy a későbbiekben újra csatlakozhatnak a programhoz.

Nemcsak a szakembereinktől, hanem az iskoláktól is érkeztek visszajelzések, amelyek során a pedagógusok elmondták, hogy örömmel tapasztalták, hogy felkészült szakemberek gyerekcentrikus előadásmóddal és valós, a mindennapokban fellelhető problémákat, információkat felvázolva járták körbe a témákat. Ők is kiemelték, hogy a foglalkozások során a tanulók figyelme nem kalandozott el, az előadók remekül lekötötték őket. A tanóra 45 perce pedig mindig kevésnek bizonyult, és örülnének, ha a következő tanévben több tanórában kaphatnának pénzügyi téren gyakorlati tanácsokat. Jó volt látni, hogy a gyerekek az előadás után is beszélgettek a témáról. Külön megköszönték, hogy hasznos segédanyaggal és ajándékokkal is készültünk, amiknek szintén nagyon örültek a diákok.

A most lezárt tanév tanulságai és a kapott visszajelzések alapján a szeptemberben kezdődő 2024/2025 tanévben is szeretnénk folytatni az OVB Költs okosan programot. A nagy érdeklődésre való tekintettel egyik célunk, hogy újabb 7.-8. osztályokba is eljuttassuk a pénzügyi tudatosságot elősegítő óráinkat, illetve szeretnénk bevonni a középiskolák 9.-10. osztályait is a programba. Természetesen a korosztály számára kialakított tananyagokkal, feladatokkal.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az iskoláktól kapott értékelések során a pedagógusok megerősítették a programunk létjogosultságát, az előadásaink módszertanát, és mindenhová visszavárnak minket a következő tanévben is. Ezek a visszajelzések tovább növelik elhivatottságunkat a pénzügyi edukáció kapcsán, és azt bizonyítják számunkra, hogy tudunk tenni a gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért.

Felelősen a jótékonyságban is

Olvassa el:

OVB Költs okosan füzet

| OVB Vermögensberatung Kft.

Elindult a OVB „Költs okosan” suliprogram

Társadalmi felelősségvállalásunk fontos része, hogy elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy pénzügyileg tudatosabb generáció nőjjön fel. Hisszük, hogy a pénzügyi tudatosság megalapozását nem lehet elég korán elkezdeni.

OVB-s tanácsadók Pénz7-en

| OVB Vermögensberatung Kft.

Pénzügyi edukáció már iskoláskorban?

A pénzügyi tudatosság fejlesztését szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért is csatlakoztak tanácsadóink a PÉNZ7 programhoz, melynek központi témája "Okosan a hitelekről" volt, aminek keretében általános iskolás gyerekeknek tartottak rendhagyó, játékos pénzügyi órákat.